Správa kurzu‎ > ‎

Přidání nového kurzu

V běžném nastavení nemůže učitel zakládat nový kurz, pro založení nového kurzu musí mít uživatel práva tvůrce kurzu, manažera nebo správce.

Přidání kurzu

Nový kurz založíte následujícím způsobem:

  1. K vytvoření nového kurzu se dostanete otevřením odkazu v postranním bloku Nastavení/Správa stránek/Kurzy/Přidat/upravovat kurzy (viz obr. 1).

    Obr. 1: Sekce Přidat/upravovat kurzy v bloku Nastavení


  2. Klikněte na tlačítko Přidat nový kurz (viz obr. 2).

    Obr. 2: Tlačítko pro přidání nového kurzu

  3. V sekci Obecná nastavení vyberte kategorii, do které chcete nový kurz zařadit (viz obr. 3), a vyplňte základní informace o kurzu (podrobně v nastavení kurzu). Po kliknutí na tlačítko Uložit změny se zobrazí stránka nově založeného kurzu, do kterého jste automaticky zapsáni v roli učitele (podrobnou nápovědu pro zápis dalších uživatelů naleznete zde).

    Obr. 3: Nastavení nového kurzu

Poznámka. Možnost přidání nového kurzu závisí na nastavení systému. V některých instalacích Moodle nemá učitel možnost založit nový kurz, ale musí pomocí e-mailu nebo webového formuláře požádat správce o založení nového prázdného kurzu.

Odstranění kurzu

Běžní uživatelé nemohou z Moodlu odstraňovat kurzy, k tomu jsou zapotřebí práva správce nebo manažera. Tvůrce kurzu kurzy odstraňovat může, ale pouze ty, které sám vytvořil.

Poznámka. Pokud nejste tvůrcem kurzu a potřebujete některý z kurzů smazat, obraťte se na svého správce.

Tvůrce kurzu může kurzy, které sám vytvořil, smazat pozměněním URL adresy kurzu, a to tímto způsobem:

  1. V adrese http://www.adresa-meho-moodlu.cz/course/view.php?id=N přepíše "view" na "delete", písmeno N na konci odkazu odpovídá ID kurzu (viz obr. 4).

    Obr. 4: Původní URL kurzu


  2. Odkaz bude tedy vypadat takto http://www.adresa-meho-moodlu.cz/course/delete.php?id=N (viz obr. 5).

    Obr. 5: Pozměněné URL pro odstranění kurzu

  3. Po načtení pozměněné URL do prohlížeče se zobrazí stránka, na které je třeba potvrdit odstranění kurzu kliknutím na tlačítko Pokračovat (viz obr. 6).

    Obr. 6: Potvrzení odstranění kurzu

    Pozor! Tento krok nelze vzít zpět, proto si radši několikrát zkontrolujte, zda mažete správný kurz.

Další informace

Zeptejte se na diskuzním fóru Moodlu:

Dále v nápovědě